onsdag, september 05, 2007

Mördeg, det nya ägg och socker

Jag har tidigare tipsat om en delikatess. För den som vill ha ett lite fastare tilltugg kommer nu min senaste upptäckt, mördegen.

En mördeg är lätt att göra. Den används oftast i pajer eller till småkakor. Den tillreds med endast tre ingredienser som ryms i de flesta hushålls skafferier. För att göra en mördeg behöver du socker, mjöl och smör (eller margarin). Vissa mördegar innehåller även ägg men det här är inget tillfälle att krångla till saker. Du är ute efter ren njutning. Du vill inte hålla på att smeta med ägg. (Ville du smeta med ägg kunde du lika gärna göra en fräsch ägg- och socker-shake)

En liten mördegssats:

Blanda en och en halv deciliter mjöl med en halv deciliter socker. Blanda därefter i cirka 70 gram smör. Krama till en boll. Lägg bollen i plastfolie och låt ligga i kylen i cirka en halvtimme.

Grattis! Du har gjort en mördeg som kommer räcka i en kväll eller två. När du blir sugen kan du nu gå till kylskåpet och skära dig en skiva sockrig njutning.

Inga kommentarer: